ВНУТРІШНІЙ КОНТРОЛЬ ЯК ФАКТОР ЕФЕКТИВНОСТІ ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ - Онищенко, Вікторія; Марінова, Вікторія (Економіка та суспільство, 2022)
Статтю присвячено ефективності інформаційної системи бухгалтерського обліку в системі внутрішнього контролю. Розглянуто внутрішній контроль як процеси, що забезпечують достатню впевненість в тому, що активи перебувають під захистом, ведення записів достатньо деталізоване для того, щоб точно та об’єктивно складати звітність компанії, для заохочення дотримання працівниками управлінської політики компанії та чинних законів і правил. Виявлено, що забезпеченню ефективності облікової інформаційної системи компанії сприяють фактори ефективного внутрішнього контролю: належні заходи безпеки, економічна ефективність, якісна документація, відокремлення проведення операцій від їх бухгалтерського обліку, ступінь розкриття інформації, незалежний аудит. Розробка системи внутрішнього контролю вимагає глибокого розуміння інформаційних технологій, можливостей і ризиків, а також того, як використовувати ці технології для досягнення цілей компанії.