УЗАГАЛЬНЕННЯ ВІТЧИЗНЯНОГО ДОСВІДУ ЩОДО РОЗБУДОВИ ТЕРИТОРІЙ ПРІОРИТЕТНОГО РОЗВИТКУ - Бойченко, Еліна; Нікітіна, Яна (Економіка та суспільство, 2022)
Стаття присвячена дослідженню вітчизняного досвіду розбудови територій пріоритетного розвитку, що в умовах військового стану в Україні може стати інструментом відновлення та розвитку її регіонів. Визначена сутність території пріоритетного розвитку відповідно до діючого законодавства. Доведено, що передумовою розбудови таких територій стало подолання наслідків економічних криз та зниження темпів розвитку економіки території. Наведені функціональні типи спеціальних економічних зон та обґрунтований термін їх застосування. На територіях пріоритетного розвитку України законодавством передбачаються наступні пільгові режими – митний, податковий та фінансовий. Доведено, що сучасний підхід до розбудови територій пріоритетного розвитку доцільно запроваджувати з урахуванням: військового стану та військових дій на території України; міграційних потоків населення; матеріальних збитків, завданих російською агресією проти України; ступеня руйнування інфраструктури тощо.