ПОСИЛЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ РИНКУ ПРАЦІ УКРАЇНИ В НОВИХ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ РЕАЛІЯХ - Маршавін, Юрій; Кицак, Тарас; Кирилюк, Володимир (Економіка та суспільство, 2022)
У статті проаналізовано проблему посилення конкурентоспроможності національного ринку праці, який має стати більш привабливим для кваліфікованої робочої сили та інвесторів. З’ясовано, що основними факторами втрати ринком праці України конкурентних переваг у передвоєнні десятиліття є низька оплата праці, недостатня якість робочих місць, малі розміри фінансування науково-дослідних робіт, скорочення обсягів капітальних інвестицій, особливо у виробничий сектор економіки. Окреслено роль ринку праці у подоланні руйнівних наслідків російської воєнної агресії та пандемії Covid-19. Основними напрямами посилення його конкурентоспроможності є модернізація державної політики зайнятості, зокрема поліпшення координації з інвестиційною, грошово-кредитною, податковою політиками, політикою доходів; посилення захисту соціально-економічних прав найманих працівників; професійна і соціально-гуманітарна підготовка робочої сили.