РОЛЬ МІКРОДЕРЖАВ ЄВРОПИ В СВІТОВІЙ ЕКОНОМІЦІ - Балак, Ілона; Пікулик, Оксана (Економіка та суспільство, 2022)
Стаття присвячена дослідженню ролі мікродержав Європи в сучасній світовій економіці. Окреслено основні показники, на основі яких держави відносяться до цієї групи. Висвітлено особливості економічних моделей розвитку цих держав. Усі мікродержави Європи, за винятком Ватикану, реалізують ринкову модель економіки з активним залученням іноземних інвестицій. Проаналізовано товарну та географічну структуру зовнішньої торгівлі європейських мікродержав. Андорра, Ліхтенштейн, Монако підтримують потужні економічні зв’язки з державами-сусідами Францією, Іспанією, Швейцарією. Острівні мікродержави співпрацюють, переважно, з країнами ЄС. Статистичні показники економічної діяльності Ватикану є закритою інформацією. Досліджено роль податкового законодавства у сприянні економічного розвитку європейських мікродержав. Сфера послуг та туризм займають вагому нішу в економіці мікродержав Європи.