МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД ОРГАНІЗАЦІЇ ПЕРЕВІРОК КАНДИДАТІВ НА ОТРИМАННЯ СТАТУСА АВТОРИЗОВАНОГО ЕКОНОМІЧНОГО ОПЕРАТОРА - Канигін, Сергій; Тищенко, Вікторія; Азізова, Катерина (Економіка та суспільство, 2022)
Основною ціллю впровадження системи авторизованого економічного оператора (AEO) у певній країні є заохочення підприємств до підтримування високого рівня безпеки ланцюга поставок під час міжнародної торгівлі. Якісне впровадження такої системи вимагає від уряду постійної співпраці з представниками бізнесу. В Україні дана система також була впроваджена, але де-факто не працює та потребує повноцінної імплементації по зразку європейських країн. Серед іншого це стосується адаптації механізму перевірок кандидатів на отримання статусу АЕО. У цій статті розглянуто загальну модель процесу отримання статусу та подальшого контролю відповідності вимогам, а також міжнародний досвід щодо механізмів перевірок кандидатів в рамках загальної моделі. Надано конкретні рекомендації щодо розвитку національної програми АЕО в Україні.