ТЕХНОЛОГІЧНІ ЗМІНИ ЯК ЧИННИК ПІДВИЩЕННЯ РИНКОВОЇ КАПІТАЛІЗАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВ - Ємельянов, Олександр; Лесик, Лілія (Економіка та суспільство, 2022)
Метою цього дослідження є розроблення методичних засад врахування впливу технологічних змін на підвищення ринкової капіталізації підприємств. Показано, що технологічні зміни за певних умов можуть виступати дієвим засобом підвищення ринкової капіталізації підприємств. Виділено основні види технологічних змін, які відбуваються на підприємствах. Встановлена можливість поєднання дохідного, порівняльного та витратного підходів до визначення ринкової вартості компанії. Таке поєднання базується на обчисленні значень коефіцієнта коригування фактичної величини прибутку підприємства, найвищого рівня прибутковості активів підприємств галузі та сумарної поточної первісної вартості активів оцінюваного підприємства. З’ясовано, що вплив технологічних змін на ринкову капіталізацію підприємств здійснюється, насамперед, через показники доходів, витрат та обсягів інвестування. Побудовано модель, яка враховує зазначений вплив. Запропоновано метод вибору найкращого варіанту технологічних змін з урахування їх впливу на ринкову капіталізацію суб’єктів господарювання. Показано, що цей вибір залежить, серед іншого, і від залишкової вартості тих основних засобів, які необхідно буде достроково вивести з експлуатації. Отримані результати дослідження можуть бути застосовані у практиці господарської діяльності підприємств у процесі складання програм їх технологічного розвитку.