МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОПОДАТКУВАННЯ ВИВЕДЕНОГО КАПІТАЛУ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ - Мацелюх, Наталія; Гушленко, Ірина (Економіка та суспільство, 2022)
Україна з початку свого існування, як суверенна держава, під впливом процесів глобалізації, створює умови для розвитку підприємницької діяльності шляхом вдосконалення податкового законодавства та гармонізації правил і норм ведення бухгалтерського обліку відповідно до міжнародних стандартів обліку і фінансової звітності. У статті обґрунтовано необхідність та переваги запровадження податку на виведений капітал та розроблено методичні підходи до обліково-аналітичного забезпечення оподаткування виведеного капіталу в умовах глобалізації. А саме: обґрунтовано концептуальні основи обліково-аналітичного забезпечення оподаткування виведеного капіталу. Встановлено, що в основу обліково-аналітичного забезпечення оподаткування виведеного капіталу має бути покладена інформаційна база управління капіталом (прибутком), яка повинна враховувати як зовнішні, так і внутрішні джерела інформації. Розроблена трьох етапна модель забезпечення обліково-аналітичною інформацією процесу прийняття управлінських рішень щодо реінвестування прибутків внаслідок змін в оподаткуванні прибутків (запровадженні оподаткування виведеного капіталу) в Україні як ефективного джерела обліково-аналітичного забезпечення реінвестування прибутків для прийняття управлінських рішень з позицій сталого розвитку. Обгрунтовано роль обліково-аналітичного забезпечення податку на виведений капітал в інтегрованому механізмі сталого розвитку підприємницької діяльності, який приводить в дію підсистеми обліково-аналітичного забезпечення оподаткування прибутку в умовах запровадження податку на виведений капітал (ПВК) Україні. Базовими постулатами такого забезпечення є концептуальні основи обліково-аналітичного забезпечення підприємницької діяльності і в умовах сталого розвитку. В цілому, за результатами опрацювання методичних підходів до обліково-аналітичного забезпечення оподаткування виведеного капіталу в умовах глобалізації їх можна визначити як такі, які мають бути запровадженні в Україні за умови змін в податковому законодавстві щодо простити систему облікового забезпечення оподаткування капіталу та вдосконалити її аналітичну складову, яка має слугувати цілям реінвестування прибутків у сталий розвиток підприємницької діяльності. Відтак наступні дослідження слід спрямувати на внесення змін щодо базової облікової моделі оподаткування прибутків, в частині запровадження оподаткування виведеного капіталу, а це в свою чергу потребує додаткових напрацювань як з боку науковців, так і з боку практиків.