ОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕКОЮ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Верхоглядова, Наталя (Економіка та суспільство, 2022)
Стаття присвячена дослідженню актуальних питань щодо особливостей управління безпекою підприємницької діяльності в умовах воєнного стану. Досліджено поняття воєнного стану, вивчено декомпозицію законодавчо-регламентованого визначення цього поняття. Уточнено сутність поняття безпека з врахуванням аспектів, прийнятних до застосування в умовах воєнного стану. Виокремлено пасивний та активний компонент економічної безпеки. Доведено, що в умовах воєнного стану управління безпекою зводиться до прийняття своєчасних управлінських рішень щодо вибору та реалізації дій, здатних звести до мінімуму негативний вплив факторів небезпеки, або навіть перетворити його на нові можливості. Вивчено особливості невизначеності та ризику, що проявляються значно інтенсивніше в умовах воєнному стану. Обґрунтовано застосування адаптаційних методик управління для мінімізації впливу негативних чинників на функціонування суб’єктів підприємницької діяльності. Доведено доцільність застосування антисипативного управління на основі виявлення слабких сигналів в умовах воєнного стану.