СУТНІСТЬ ТА СКЛАДОВІ РЕЗИЛЬЄНТНОСТІ ГРОМАД В КОНТЕКСТІ COVID-19 - Пахненко, Олена (Економіка та суспільство, 2022)
У статті здійснено систематизацію підходів до дефініції резильєнтності громади, визначені її специфічні риси та ідентифіковані основні складові формування резильєнтності громади в умовах пандемії COVID-19. Виокремлено 4 основні аспекти розгляду категорії «резильєнтність громади», а саме як атрибуту громади; як процесу зміни стану громади; як адаптації, збереження стійкого стану громади; та як зміцнення і розвитку у відповідь на фактор ризику. Визначені специфічні риси резильєнтності громади, а саме: 1) фактори ризику можуть мати як зовнішнє, так і внутрішнє походження; 2) громада характеризується визначеними географічними межами, соціальним та політичним устроєм; 3) рівень резильєнтності громади позначається на резильєнтності її мешканців, рівні і якості їх життя. Розглянуто етапи теоретичної моделі резильєнтності громади, ідентифіковано основні складові резильєнтності громади, до яких віднесено соціальний капітал, економічний розвиток, людський капітал, фізичні ресурси, а також географічне положення, та розглянуто зазначені складові у призмі пандемії COVID-19.