СТРУКТУРНІ ОСОБЛИВОСТІ ТА ТРАНСФОРМАЦІЙНІ ВИКЛИКИ ПЕНСІЙНОЇ СИСТЕМИ ЯПОНІЇ - Білий, Денис (Економіка та суспільство, 2022)
У роботі проаналізовано ефективність функціонування пенсійної системи Японії. Дана країна обрана як один з центрів світової «тріади» країн з потужною торгово-економічною загальносвітовою інтеграцією. Автором досліджено економіко-соціальні передумови розвитку системи пенсійного забезпечення в країні. Виокремлено історичні трансформації пенсійної системи досліджуваної країни. Описано загальну структуру сучасної пенсійної системи Японії. Визначено ефективність функціонування кожного рівня пенсійної системи, а також їх інтегрованість у фінансовий ринок. Отримані результати покликані розширити сферу знань державного апарату України щодо існуючих моделей організації системи пенсійного забезпечення. Адже питання реалізації трансформації пенсійної системи України з кожним роком стає все більш нагальним.