НАЦІОНАЛЬНІ ТА МІЖНАРОДНІ ВИМОГИ ДО СКЛАДАННЯ ЗВІТУ КЕРІВНИЦТВА: НА ШЛЯХУ ДО ЗМІН - Тивончук, Олена; Вента, Наталія (Економіка та суспільство, 2022)
У статті досліджено сутність та призначення звіту керівництва. Проведено комплексний аналіз діючого в Україні нормативно-правового регулювання складання звіту керівництва, визначено його окремі недоліки та неузгодженості. Представлена порівняльна характеристика положень Директив 2013/34/ЄС та 2014/95/ЄС, а також Практичного положення 1 МСФЗ «Коментарі керівництва». Основна увага у статті приділена розгляду змін вимог і рекомендацій до складання звіту керівництва, що пропонуються Радою з МСФЗ. Узагальнено фактори, що зумовлюють необхідність цих змін. Критичний аналіз змісту Проекту оновленого Практичного положення МСФЗ «Коментарі керівництва» показав, що запропонований у ньому підхід дасть змогу забезпечити достатню дисципліну звітуючих підприємств разом із гнучкістю у формуванні звітів, а використання його положень вітчизняними підприємствами сприятиме покращенню якості звітів керівництва та їх корисності для інвесторів, кредиторів та інших стейкхолдерів.