ОЦІНКА ФІНАНСОВОГО СТАНУ ТА ЙМОВІРНОСТІ БАНКРУТСТВА АТ «УКРЗАЛІЗНИЦЯ» - Ливдар, Марта; Чубка, Ольга; Фітяк, Діана (Економіка та суспільство, 2022)
Проведено аналіз абсолютних (чистого доходу від реалізації, чистого фінансового результату) та відносних (рентабельність капіталу (активу), рентабельність активів за прибутком до оподаткування і сплати відсотків, рентабельність власного капіталу, рентабельність продаж (реалізованої продукції) показників прибутковості АТ «Укрзалізниця» за 2018р. - 6 міс. 2021р.. Встановлено, що основними факторами впливу на зниження чистого доходу, виникнення збитку у 2020-2021рр. є зовнішні (екзогенні) фактори: скорочення попиту на послуги пасажиро- та вантажоперевезення внаслідок пандемії COVID -19. Проведено оцінку ймовірності банкрутства АТ «Укрзалізниця» за 2018р. – 6 міс.2021р. на основі трьох- та п’ятифакторних моделей Альтмана та функції О. Терещенка. Встановлено, що за функцією О. Терещенка у 2020 році для АТ «Укрзалізниця» існувала найбільша ймовірність банкрутства. Запропоновано для зменшення рівня банкрутства провести санаційні заходи.