РОЗВИТОК ТОРГОВЕЛЬНО-ІНВЕСТИЦІЙНИХ ВІДНОСИН УКРАЇНИ З КРАЇНАМИ-ЧЛЕНАМИ ЄС - Сердюков, Костянтин; Екзархова, Евеліна (Економіка та суспільство, 2021)
Стаття присвячена дослідженню розвитку торговельно-інвестиційних відносин України з країнами-членами ЄС. Проаналізовано сучасний стан економічного співробітництва України з країнами ЄС за допомогою дослідження динаміки їх зовнішньої торгівлі товарами та послугами у розрізі експортних й імпортних операцій. Виявлено основні категорії зовнішньої торгівлі товарами та послугами України з ЄС. Визначено лідерів серед країн ЄС за експортом з України й імпортом в Україну товарів і послуг. Досліджено обсяги накопичених прямих зарубіжних інвестицій (ПЗІ) в Україні. Виявлено найбільших інвесторів України з ЄС та їх питому вагу в загальному обсязі накопичених ПЗІ. Проаналізовано обсяги прямих іноземних інвестицій (ПІІ) з України до ЄС. Подано пріоритетні напрями активізації торгівлі та можливості інвестиційного співробітництва України з країнами-членами ЄС.