ФІНАНСУВАННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Соколюк, Сергій; Соколюк, Катерина; Непочатенко, Олександр (Економіка та суспільство, 2021)
В статті досліджено особливості фінансування інноваційної діяльності аграрних підприємств. Визначено, що пріоритети розвитку змінюються у бік інноваційної форми підприємництва, переваги якої забезпечують досягнення головних стратегічних цілей – рентабельності, ефективності й конкурентоспроможності на аграрному ринку. Досліджено інноваційні складові розвитку аграрних підприємств та виявлено, що до них відноситься не тільки нова техніка, технології, а й сучасна система організації праці, виробництва, мотивація, альтернативне підприємництво. Тобто, стає важливим процес пошуку стратегічних альтернатив розвитку підприємств аграрного сектору. Розглянуто тенденції розвитку інноваційної діяльності на регіональному, національному та міжнародному рівнях. Визначено, що створення, впровадження та освоєння інновацій безпосередньо у аграрно-промисловому виробництві забезпечить відновлення позитивної динаміки основних економічних показників діяльності підприємств і підвищення їх ефективності.