ІННОВАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ МАЛИХ І СЕРЕДНІХ ПІДПРИЄМСТВ: МАКРО- ТА МЕЗОРІВЕНЬ - Панфілова, Яніна (Економіка та суспільство, 2021)
Стаття присвячена дослідженню тенденцій та перспектив інноваційної активності малих та середніх підприємств в Україні. Проведено порівняльний аналіз структури джерел фінансування та витрат на інноваційні розробки України та країн Європейського Союзу. Охарактеризовано динаміку основних показників інноваційної діяльності малих та середніх підприємств в Україні за період 2018-2020 рр. Виявлено суттєве зниження показників інноваційної активності під впливом соціально-економічної кризи, спричиненою пандемією коронавірусної хвороби. Зроблено висновки щодо негативної динаміки впровадження інновацій серед малих та середніх підприємств сфери послуг. Обґрунтовано необхідність регулярного моніторингу інноваційної активності малого та середнього бізнесу на макро- та мезорівнях для підвищення ефективності механізмів підтримки і стимулювання інноваційної діяльності підприємств.