СТРАХУВАННЯ РИЗИКІВ КІБЕРБЕЗПЕКИ ДІЯЛЬНОСТІ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ В СУЧАСНОМУ ІНФОРМАЦІЙНОМУ ПРОСТОРІ - Ксьонжик, Ірина; Жовта, Наталія; Павліна, Анастасія (Економіка та суспільство, 2021)
У статті досліджуються чинники формування та розвитку ринку страхування ризиків діяльності суб’єктів господарювання, пов’язаних з всеохоплюючим застосуванням технологій штучного інтелекту в умовах єдиного інформаційного простору. Встановлено, що значний вплив на стрімке зростання кіберзлочинності мала епідемія COVID-19 та масштабне впровадження технологічних трендів штучного інтелекту. Здійснено аналіз наслідків кібератак як для економіки України, так і для світової економіки. Встановлено найбільш типові кіберризики, що зустрічаються в операційній діяльності суб’єктів господарювання. Визначено можливості убезпечення діяльності суб’єктів господарювання в інформаційному просторі засобами кіберстрахування. Охарактеризовано проблеми розвитку ринку страхування кіберризиків та виявлено інструменти активізації діяльності страхових компаній у страхуванні кіберризиків.