МЕХАНІЗМ ФОРМУВАННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ В СУЧАСНИХ ЕКОНОМІЧНИХ УМОВАХ - Гріщенко, Ірина; Білецька, Наталія; Одінцова, Ольга (Економіка та суспільство, 2021)
В статті зазначено, що формування конкурентоспроможності підприємств може розглядатися з різних позицій: на основі ресурсної теорії; у рамках концепції ціннісно-орієнтованого управління; на базі концепції розвитку інституційного середовища; з точки зору кластерного підходу. Виділено ряд властивостей інституційного середовища, які безпосередньо впливають на конкурентоспроможності підприємств: рівень розвитку цільового ринку, визначальний рівень конкуренції підприємств, які випускають і продають аналогічні види продукції; ступінь компетентності державних інститутів, які застосовують різні інструменти регулювання поведінки підприємств, у тому числі щодо надання різноманітних преференцій, починаючи від розміщення держзамовлень та податкових пільг та закінчуючи прямими бюджетними дотаціями; сформованість інноваційного середовища, що сприяє розробці нових перспективних технологій та високотехнологічних видів продукції, особливо у пріоритетних галузях. Запропоновано двосторонній механізм кластерних об’єднань підприємств.