ДЕФІЦИТ ЛІДЕРСТВА В УКРАЇНСЬКИХ НЕКОМЕРЦІЙНИХ ОРГАНІЗАЦІЯХ - Кайтанджян, Ганна (Економіка та суспільство, 2021)
Стаття присвячена актуальним питанням управління некомерційними організаціями в Україні. В Україні неприбутковий сектор відіграє важливу економічну та громадську роль. Однак через недостатнє планування правонаступництва та підготовку майбутніх лідерів, третій сектор може зіткнутися з дефіцитом лідерства. З огляду на тиск на некомерційні організації, щоб вони стали більш схожими на організації приватного сектору, і той факт, що багато некомерційних організацій зобов’язані дотримуватися законів, встановлених державними інститутами, некомерційні організації можуть бути в змозі набирати лідерів з приватного та державного секторів. Метою цього дослідження є розробка бачення третього сектору в Україні та формування лідерських підходів в успішних некомерційних організаціях. Дослідження послужило першім кроком у розумінні взаємозв’язку між попереднім досвідом керівників та їх здатністю керувати некомерційними організаціями. Для отримання результатів досліджень були проведені інтерв’ю з лідерами одеських некомерційних організацій різних типів, починаючи від місцевих громад, діаспор і закінчуючи міжнародними організаціями. Це дослідження виявило, що попередній некомерційний досвід був більш цінним, ніж досвід у приватному або державному секторах у підвищенні можливостей лідерів керувати НКО. Респонденті визнають, що попередній досвід роботи в інших секторах може бути корисним у розвитку здатності керувати некомерційною організацією. Однак респонденти також визнали, що вони можуть заповнити ті знання або досвід який в них бракує, відвідуючи тренінги. Це дослідження має цінність для некомерційного сектора з кількох причин. По-перше, результати дослідження дають можливість поглибити теоретичне розуміння лідерства в українських неприбуткових організаціях. Також дослідження має практичну цінність як для вчених, так і для менеджерів, а саме в питаннях планування правонаступництва, пошуку керівників для третього сектору. Більш того, результати дослідження користі для лідерів, які мають намір увійти в третій сектор без попереднього досвіду управління некомерційними організаціями.