ІННОВАЦІЙНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ПІДПРИЄМСТВ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ РЕГІОНУ

Мілашовська О.І.
доктор економічних наук,
професор кафедри готельно-ресторанної справи
Мукачівського державного університету
Грянило А.В.
асистент кафедри готельно-ресторанної справи
Мукачівського державного університету
Удут М.М.
студент
Мукачівського державного університету

Розвиток підприємства готельно-ресторанного господарства неможливий без здійснення інноваційної діяльності. У світі інноваційна діяльність є тим фактором, за допомогою якого підприємство готельно-ресторанного бізнесу пристосовується до змін у мікро- та макросередовищі і може здійснювати зміни у них, метою діяльності якого є прагнення до лідерства. Можливість підприємства готельно-ресторанного бізнесу вміло використовувати інновації сприяє створенню нових та займання наявних ринкових сегментів, підвищення рівня конкурентоспроможності та створення можливостей для підняття бізнесу на новий рівень. Тобто для запровадження готельно-ресторанним підприємством інноваційної діяльності можливе не лише за рахунок наявності фінансових та інших ресурсів, але й за здатності персоналу підприємства пристосовуватися до нових умов і потреб організації. А ця пристосовуваність формується лише за рахунок наявності мотиваційних заходів щодо персоналу на підприємстві готельно-ресторанного бізнесу.
Для написання даної статті використовувалися методи спостереження, порівняння, аналізу та синтезу.
Стосовно інноваційного потенціалу підприємств готельно-ресторанного бізнесу у статті визначено чинники, які сприятимуть розвитку інноваційного потенціалу підприємства готельно-ресторанного бізнесу регіону, проблеми ефективного використання і розвитку інноваційного потенціалу готельно-ресторанного підприємства. Визначено напрями підвищення рівня інноваційної діяльності підприємств готельно-ресторанного господарства регіону в сучасних умовах, сформовано заходи щодо покращення інноваційної діяльності закладів готельно-ресторанного господарства регіону.
Розвиток інноваційної діяльності на перспективу неможливий без покращення інноваційної результативності підприємства та його персоналу, адже інноваційна діяльність повинна розглядатися як застосування науково-технічних засобів для діяльності зі створення нових конкурентоспроможних послуг.
Ключові слова: інновації, потенціал підприємства, інноваційний потенціал підприємства, готельно-ресторанний бізнес регіону, сфера послуг, ресурси, ресурсний потенціал.

Милашовская О.И., Грянило А.В., Удут М.М. ИННОВАЦИОННЫЙ ПОТЕНЦИАЛ ПРЕДПРИЯТИЙ ГОСТИНИЧНО-РЕСТОРАННОГО БИЗНЕСА РЕГИОНА
Развитие предприятия гостинично-ресторанного хозяйства невозможно без осуществления инновационной деятельности. Во всем мире инновационная деятельность является тем фактором, с помощью которого предприятие гостинично-ресторанного бизнеса приспосабливается к изменениям в микро- и макросреде и может осуществлять изменения в них, целью деятельности которого является стремление к лидерству. Возможность предприятия гостинично-ресторанного бизнеса умело использовать инновации способствует созданию новых и возрождению существующих рыночных сегментов, повышению уровня конкурентоспособности и созданию возможностей для поднятия бизнеса на новый уровень. То есть введение гостинично-ресторанным предприятием инновационной деятельности возможно не только за счет наличия финансовых и других ресурсов, но и за счет способности персонала предприятия приспосабливаться к новым условиям и потребностям организации. А эта приспособляемость формируется только за счет наличия мотивационных мер по персоналу на предприятии гостинично-ресторанного бизнеса.
Для написания данной статьи использовались методы наблюдения, сравнения, анализа и синтеза.
Относительно инновационного потенциала предприятий гостинично-ресторанного бизнеса региона в статье определены факторы, способствующие развитию инновационного потенциала предприятия гостинично-ресторанного бизнеса региона, проблемы эффективного использования и развития инновационного потенциала гостинично-ресторанного предприятия. Отмечаны направления повышения уровня инновационной деятельности предприятий гостинично-ресторанного хозяйства региона в современных условиях, указаны меры по улучшению инновационной деятельности учреждений гостинично-ресторанного хозяйства региона.
Развитие инновационной деятельности невозможно без улучшения инновационной результативности предприятия и его персонала, ведь инновационная деятельность должна рассматриваться как применение научно-технических средств для деятельности по созданию новых конкурентоспособных услуг.
Ключевые слова: инновации, потенциал предприятия, инновационный потенциал предприятия, гостинично-ресторанный бизнес региона, сфера услуг, ресурсы, ресурсный потенциал.

Milashovska O.I., Gryanylo A.V., Udut M.M. INNOVATIVE POTENTIAL OF ENTERPRISES HOSPITALITY INDUSTRY OF THE REGION
The development of enterprises of hotel and restaurant business is impossible without the implementation of innovation. In the world innovation is the factor by which the business hotel and restaurant business adapts to changes in the micro and macro, and may make changes to them, the purpose of which is to strive for leadership. Ability Enterprise hotel and restaurant business was able to use innovation helps create new ignition and existing market segments, improve competitiveness and create opportunities to raise the business to a new level. That is to introduce the hotel and restaurant innovation now possible not only due to the availability of financial and other resources, but also on the ability of personnel to adapt to new conditions and needs of the organization. And this adaptability is formed only by the presence of incentive measures for the personnel in the company of hotel and restaurant business.
The article is the disclosure of the content of innovation potential business hotel and restaurant industry in the region, to identify factors that contribute to the development of innovative potential business hotel and restaurant business in the region, create measures for improving innovation facilities of hotel and restaurant business in the region.
For this writing used methods of observation, comparison, analysis and synthesis.
Regarding innovation potential business hotel and restaurant business in the region have implemented the following- identified factors that contribute to the development of innovative potential of enterprise hotel and restaurant business in the region, identified the problems and the effective use of innovative potential of hotel and restaurant business.
The study noted areas of improvement of innovation business hotel and restaurant industry in the region in modern conditions, formed measures to improve innovation facilities of hotel and restaurant business in the region.
The development of innovation for the future is not possible without improving innovation rezultativnosti company and its staff, because innovation should be seen as the application of scientific and technical means for activities to create new competitive services.
Keywords: innovation potential of enterprise, innovation potential businesses, hotels and restaurants of the region, services, resources, resource potential.

Завантажити статтю (pdf)