АНТИКРИЗОВЕ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВИМ СТАНОМ ПІДПРИЄМСТВ
ПИВОВАРНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ

Трубей О.М.
кандидат економічних наук,
доцент кафедри економіки та фінансів підприємства
Київського національного торговельно-економічного університету

Кисельова І.О.
студентка
Київського національного торговельно-економічного університету

У статті розглянуто та систематизовано наявні підходи до визначення поняття «управління фінансовим станом підприємства». Уточнено сутнісні характеристики антикризового управління фінансовим станом підприємства в умовах економічної нестабільності та невизначеності. Авторами було запропоновано перелік заходів протидії загальноекономічній та локальній кризі, які можуть бути використані менеджментом підприємства. В процесі дослідження проведено короткий огляд ринку пива в Україні, а також виокремлено основні зовнішні та внутрішні фактори, що суттєво впливають на фінансово-економічний стан підприємств пивоварної промисловості. Це дало змогу запропонувати основні напрями антикризового управління на підприємствах цієї галузі харчової промисловості.
Ключові слова: управління фінансовим станом, антикризове управління фінансовим станом підприємства, локальна криза, загальноекономічна криза, пивоварна промисловість, заходи антикризового управління.

Трубей О.Н., Киселёва И.О. АНТИКРИЗИСНОЕ УПРАВЛЕНИЕ ФИНАНСОВЫМ СОСТОЯНИЕМ ПРЕДПРИЯТИЙ ПИВОВАРЕННОЙ ПРОМЫШЛЕННОСТИ УКРАИНЫ
В статье рассмотрены и систематизированы существующие подходы к определению понятия «управление финансовым состоянием предприятия». Уточнены сущностные характеристики антикризисного управления финансовым состоянием предприятия в условиях экономической нестабильности и неопределенности. Авторами был предложен перечень мер противодействия экономическому и локальному кризису, которые могут быть использованы менеджментом предприятия. В процессе исследования проведен краткий обзор рынка пива в Украине, а также выделены основные внешние и внутренние факторы, которые существенно влияют на экономическое состояние предприятий пивоваренной промышленности. Это позволило предложить основные направления антикризисного управления на предприятиях данной отрасли пищевой промышленности.
Ключевые слова: управление финансовым состоянием, антикризисное управление финансовым состоянием предприятия, локальный кризис, экономический кризис, пивоваренная промышленность, меры антикризисного управления.

Trubei O.N., Kyselova I.O. CRISIS MANAGEMENT OF FINANCIAL CONDITION OF THE UKRAINIAN BREWING INDUSTRY ENTERPRISES
The article examines and systematizes the existing approaches to the definition of the term “the financial state of the company”. The essential characteristics of the crisis management of the financial condition are clarified in terms of economic instability and uncertainty. A list of measures against general and local economic crisis, which can be used by the management of the enterprises, is proposed by the authors. During the research the brief overview of the beer market in Ukraine was held, and singled out the major internal and external factors that significantly affect the financial and economic standing of the brewing industry. It made possible to offer basic directions of crisis management at the enterprises of the food industry.
Keywords: management of the financial condition, crisis management of financial condition of the enterprise, local crisis, general economic crisis, brewing industry, crisis management measures.

Завантажити статтю (pdf)