ЕКОЛОГІЧНА БЕЗПЕКА В ЗАКЛАДАХ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА

Головко О.М.
кандидат технічних наук,
доцент кафедри готельно-ресторанної справи
Мукачівського державного університету
Чорій М.В.
старший викладач кафедри готельно-ресторанної справи
Мукачівського державного університету

У час економічного занепаду та ресурсного виснаження земель країн світу все більшого значення набуває розвиток екологічно безпечних та ресурсозберігаючих технологій і принципів життєдіяльності. В зв’язку з інтеграцією до Євросоюзу, Україна почала більш детально звертати увагу на екологічну складову нашого існування, що знайшло своє відображення і в діяльності готельно-ресторанних підприємств. Провідним узагальнюючим фактором передового досвіду в галузі екологічної відповідальності стало підвищення попиту на підприємства, які спонукають дотримуватись критеріїв екологічної освіти. На сьогодні Україна приєдналася до 20–ки країн, в яких діє програма Міжнародної організації по екологічній освіті «Green Key». Підтвердженням чого є те, що вже 15 готельно-ресторанних комплексів отримали сертифікат та премію «Green Key» за впровадження основних принципів ресурсозберігаючих технологій та навчання екологічно свідомого персоналу підприємства [7]. Екологічна безпека (екобезпека) являє собою соціоприродну та наукову реальність, є об'єктом дослідження різних наук, зокрема природничих, соціальних, юридичних. Охоплює складний комплекс взаємозв'язків людини з навколишнім природним середовищем. Основу екологічної безпеки закладів ресторанного господарства складає чітко визначена екологічна політика, в якій описані загальні цілі і рівень амбіцій для екологічних показників, показників щодо охорони навколишнього середовища та екологічної підготовки, інформативності та підвищення обізнаності. Для того, щоб система управління була довгостроково стійкою та підходила до свого розміру і шкали, екологічна політика підприємства включає в себе екологічні проблеми, а також містить посилання на соціальні питання, культурні, економічні, якості, здоров'я та безпеки. Екологічна політика більш амбітна і відображає не тільки дотримання законодавчих і нормативних актів. Вона переважно розроблена для конкретного підприємства у співпраці з персоналом та складена таким чином, що включає в себе і формується за рахунок вкладів від управління, а також від співробітників.
Ключові слова: екологічна безпека, екологічна політика підприємства, ресурсозберігаючі технології, екологічна освіта, міжнародна екологічна безпека, екологічний менеджмент.

Головко О.Н., Чорий М.В. ЭКОЛОГИЧЕСКАЯ БЕЗОПАСНОСТЬ В ЗАВЕДЕНИЯХ РЕСТОРАННОГО ХОЗЯЙСТВА
Во время экономического упадка и ресурсного истощения земель стран мира все большее значение приобретает развитие экологически безопасных и ресурсосберегающих технологий и принципов жизнедеятельности. В связи с интеграцией в Евросоюз, Украина начала более детально обращать внимание на экологическую составляющую нашего существования, что нашло свое отражение и в деятельности гостинично-ресторанных предприятий. Ведущим обобщающим фактором передового опыта в области экологической ответственности стала работа в индустрии туризма, получения престижа и повышения спроса предприятий, которые побуждают соблюдать строгие критерии фонда экологического образования. На сегодня Украина присоединилась к 20–ки стран, в которых действует программа Международной организации по экологическому образованию «Green Key», подтверждением чего является то, что уже 15 гостинично-рестораних комплексов получили сертификат и премию «Green Key» за внедрение основных принципов ресурсосберегающих технологий и обучение экологически сознательного персонала предприятия. Экологическая безопасность (экобезопасность) представляет собой соціоприродну и научную реальность, является объектом исследования разных наук, в частности естественных, социальных, юридических. Охватывает сложный комплекс взаимосвязей человека с окружающей природной средой. Основу экологической безопасности заведений ресторанного хозяйства составляет четко определена экологическая политика, в которой описаны общие цели и уровень амбиций для экологических показателей, показателей по охране окружающей среды и экологической подготовки, информативности и повышения осведомленности. Для того, чтобы система управления была длительно устойчивой и подходила к своему размеру и шкалы, экологическая политика предприятия включает в себя экологические проблемы, а также содержит ссылки на социальные вопросы, культурные, экономические, качества, здоровья и безопасности. Экологическая политика более амбициозная и отражает не только соблюдение законодательных и нормативных актов. Она преимущественно разработана для конкретного предприятия в сотрудничестве с персоналом и составлена таким образом, что включает в себя и формируется за счет вкладов от управления, а также от сотрудников.
Ключевые слова: экологическая безопасность, экологическая политика предприятия, ресурсосберегающие технологии, экологическое образование, международная экологическая безопасность, экологический менеджмент.

Golovko O.M., Chorii M.V. ECOLOGICAL SECURITY IN ESTABLISHMENTS OF REASTAURANT INDUSTRY
In a time of economic decline and depletion of the world’s land resources becoming increasingly important the development of environmentally sound and resource-saving technologies and principles of life. In connection with the integration to European Union, Ukraine started to pay more attention to ecological component of our existence, which was reflected in the activities of hotel and restaurant businesses. The leading generalizing factor of advanced experience in field of ecological responsibility became the work in tourism industry, getting prestige and increased demand of enterprises, which induce to comply with the strict standards of environmental education foundation. Nowadays Ukraine has joined to 20 countries in which works the program on International organization of ecological education «Green Key», as evidenced by the fact that more than 15 hotel and restaurant complex received a certificate and a prize of «Green Key» for the implementation of the basic principles of energy saving technologies and environmentally conscious education of the personnel. Ecological safety (ecosafety) is a socio-natural and scientific reality, the object of study of various sciences, including natural, social, legal. It covers a complex set of relationships between human and the environment. The basis of ecological safety in establishments of restaurant business is a clearly defined ecological policy, in which described the general objectives and the level of ambition for ecological indicators setting to protect the environment and environmental training, informing and raising awareness. In order for control system was sustainable and long-term fit for its size and scale, the ecological policy of the company includes ecological problems, and also includes links to social issues, cultural, economic, quality, health and safety. Ecological policy is more ambitious and reflects not only compliance with legislative and normative acts. It is primarily designed for a particular company, in cooperation with the staff and is composed in a way that includes and is formed by contributions from management and also from staff.
Keywords: ecological safety, ecological policy of the company, resource saving technologies, ecological education, international ecological safety, ecological management.

Завантажити статтю (pdf)