МІЖНАРОДНИЙ БЕНЧМАРКІНГ СТРАТЕГІЙ РЕСУРСОЗБЕРЕЖЕННЯ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ

Мазур О.В.
студентка
Національного технічного університету України
«Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»
Артеменко Л.П.
кандидат економічних наук, доцент,
Національний технічний університет України
«Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

У статті окреслено поняття стратегічного бенчмаркінгу та досліджено ефективність його використання на промислових підприємствах України. Проаналізовано світовий досвід впровадження ресурсозберігаючих технологій у діяльності таких міжнародних пивоварних корпорацій як «Anheuser-Busch InBev» і «Heineken». Визначено, що основними стратегіями ресурсозбереження цих підприємств є скорочення використання води, зменшення викидів в атмосферу вуглекислого газу, переробка і повторне використання вторинних ресурсів та впровадження альтернативних джерел енергії. Наведені основні причини, через які гальмується розвиток ресурсозберігаючих технологій в Україні.
Ключові слова: стратегічний бенчмаркінг, пивоварні компанії, ресурсозберігаючі технології, альтернативні джерела енергії, повторне використання вторинних ресурсів.

Мазур Е.В., Артеменко Л.П. МЕЖДУНАРОДНЫЙ БЕНЧМАРКИНГ СТРАТЕГИЙ РЕСУРСОСБЕРЕЖЕНИЯ ПРОМЫШЛЕННЫХ ПРЕДПРИЯТИЙ
В статье обозначено понятия стратегического бенчмаркинга и исследована эффективность его использования на промышленных предприятиях Украины. Проанализирован мировой опыт внедрения ресурсосберегающих технологий в деятельности таких международных пивоваренных корпораций как «Anheuser-Busch InBev» и «Heineken». Определено, что основными стратегиями ресурсосбережения этих предприятий является сокращение использования воды, уменьшения выбросов в атмосферу углекислого газа, переработка и повторное использование вторичных ресурсов и внедрение альтернативных источников энергии. Приведены основные причины по которым тормозится развитие ресурсосберегающих технологий в Украине.
Ключевые слова: стратегический бенчмаркинг, пивоваренные компании, ресурсосберегающие технологии, альтернативные источники энергии, повторное использование вторичных ресурсов.

Mazur O.V., Artemenko L.P. INTERNATIONAL BENCHMARKING OF RESOURCE-SAVING STRATEGIES AT THE INDUSTRIAL ENTERPRISES
The concept of strategic benchmarking and efficiency of its use at the industrial enterprises of Ukraine are provided in the article. There was analysed the world experience of introduction of resource-saving technologies at such international brewing corporations as «Anheuser-Busch InBev» and «Heineken». It was defined that the main resource-saving strategies of these companies are reducing water consumption, decreasing carbon dioxide emissions, recycling and reuse of recoverable resources and introduction of alternative energy sources. Also there were given key reasons because of which the development of resource-saving technologies in Ukraine is inhibited.
Keywords: strategic benchmarking, breweries, energy-saving technologies, alternative energy sources, reuse of recoverable resources.

Завантажити статтю (pdf)