ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ МОЛОКА У СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВАХ ТА ПРИВАТНИХ ДОМОГОСПОДАРСТВАХ

Бугайчук Віта Віталіївна
кандидат економічних наук,
доцент кафедри економіки і підприємництва
Житомирського національного агроекологічного університету
Грабчук Інна Францівна
кандидат економічних наук,
доцент кафедри економіки і підприємництва
Житомирського національного агроекологічного університету

Bugaychuk Vita, Grabchuk Inna
Zhytomyr National Agroecological University

У процесі дослідження встановлено, що найбільші обсяги виробництва молока формуються у приватних домогосподарствах – 76,9% та 23,1% – у сільськогосподарських підприємствах. Означено, що майже все молоко, яке надходить на молокопереробні підприємства, другого ґатунку та за європейськими стандартами може застосовуватися тільки для виробництва сухого молока та казеїну. Крім того, у 2017 р. за рахунок реалізації молока нижчого ґатунку, ніж «екстра», сільськогосподарські підприємства втратили 10 338,88 тис. грн., а приватні домогосподарства – 5692,40 тис. грн. грошових надходжень. Обґрунтовано, що для підвищення якості молока необхідно запровадити комплекс заходів на макро- та макрорівнях, таких як державна підтримка виробників молока через компенсацію вартості закупленого новітнього обладнання та техніки, впровадження заходів до підвищення якості молока через кооперацію сільськогосподарських виробників тощо.
Ключові слова: сільськогосподарські підприємства, приватні домогосподарства, чинники підвищення якості молока, кооперація сільськогосподарських виробників.

Бугайчук В.В., Грабчук И.Ф. ПОВЫШЕНИЕ КАЧЕСТВА МОЛОКА В СЕЛЬСКОХОЗЯЙСТВЕННЫХ ПРЕДПРИЯТИЯХ И ЧАСТНЫХ ДОМОХОЗЯЙСТВАХ
В процессе исследования установлено, что наибольшие объемы производства молока формируются в частных домохозяйствах – 76,9% и 23,1% – в сельскохозяйственных предприятиях. Отмечено, что почти все молоко, которое поступает на молокоперерабатывающие предприятия, второго сорта и по европейским стандартам может применяться только для производства сухого молока и казеина. Кроме того, в 2017 г. за счет реализации молока ниже сорта «экстра» сельскохозяйственные предприятия потеряли 10 338,88 тыс. руб., а частные домохозяйства – 5692,40 тыс. руб. денежных поступлений. Обосновано, что для повышения качества молока необходимо ввести комплекс мероприятий на макро- и микроуровнях, таких как государственная поддержка производителей молока через компенсацию стоимости закупленного инновационного оборудования и техники, внедрение мер по повышению качества молока через кооперацию сельскохозяйственных производителей и т.д.
Ключевые слова: сельскохозяйственные предприятия, частные домохозяйства, факторы повышения качества молока, кооперация сельскохозяйственных производителей.

Bugaychuk Vita, Grabchuk Inna. INCREASING THE QUALITY OF MILK IN AGRICULTURAL ENTERPRISES AND PRIVATE HOUSEHOLDS
The study found that the largest volumes of milk production are generated in private households – 76.9% and 23.1% – in agricultural enterprises. It is noted that almost all milk entering the milk processing enterprises is second-class and according to European standards can be used only for the production of dry milk and casein. In addition, in 2017, at the expense of the implementation of milk below the grade "Extra", agricultural enterprises lost 10338.88 thousand UAH, and private households – 5692.40 thousand UAH. cash receipts. It is established that the unsatisfactory quality of milk is due, first of all, to the lack of funds for the purchase of modern milking equipment, milking rooms, devices for the determination of quality indices, cooling equipment and, secondly, for the primary processing and storage of milk. Pollution often occurs as a result of non-compliance with the sanitary requirements of milking, hygiene and processing of milking equipment, which determinately affects the increase of bacterial insemination of milk and the number of somatic cells. It was substantiated that in order to improve the quality of milk, it is necessary to introduce a complex of measures at macro and macro levels, namely: state support to milk producers through compensation of the cost of purchased equipment and equipment, the introduction of measures to improve the quality of milk through the cooperation of agricultural producers, etc. It is proposed to create own value added chains, provide milk processing services and sell finished products on the basis of cooperatives or enterprises as a means of improving the efficiency of small-scale agricultural producers in the village. Due to the creation of a full value chain "producer-harvesting-processing-sales-consumer-consumer", the intermediary at each stage will be eliminated, as well as the mechanism of regular cooperative payments and payments on parcels of rural families will improve - producers of dairy raw materials will increase the profitability of their farms by at least 35% by the end 2019.
Key words: agricultural enterprises, private households, factors of milk quality improvement, cooperation of agricultural producers.

DOI: 10.32782/2524-0072/2019-20-9

Завантажити статтю (pdf)