ОСОБЛИВОСТІ ВІДКРИТТЯ РЕСТОРАНІВ СІМЕЙНОГО ТИПУ

Ралко О. С.
доцент, кандидат економічних наук,
доцент кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту
Національного університету біоресурсів і природокористування України
Федченко Н.А.
магістр освітньої програми
«Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проектами»
Національного університету біоресурсів і природокористування України

Стаття присвячена актуальним питанням розвитку ресторанного господарства України як одного з факторів розвитку малого підприємництва. На основі вивчення обсягів реалізованої продукції суб'єктами господарювання, що здійснюють діяльність із забезпечення стравами та напоями, динаміки кількості суб’єктів господарювання цієї сфери за структурою (розподіл на великі, середні, малі та суб’єкти мікро підприємництва), дослідження особливостей функціонування ресторанів, автори дійшли висновку, що: відкриття ресторанного бізнесу, пов’язано зі значними ризиками банкрутства через непродуманість концепції закладу, його конкурентних переваг та цільової аудиторії; ринок закладів громадського харчування є висококонкурентним; через порівняно незначні початкові капіталовкладення у даній сфері відкривається значна кількість суб’єктів малого та мікро підприємництва (так, їх питома вага у загальній кількості суб’єктів господарювання у 2017 році склала 99,8%). На основі проведеного дослідження автори сформулювали основні особливості відкриття ресторанів сімейного типу та розглянули рекомендації на прикладі відкриття подібного закладу у м. Сміла.
Ключові слова: ресторан, заклад громадського харчування, власна справа, відкриття, ресторан сімейного типу.

Ралко А.С., Федченко Н.А. ОСОБЕННОСТИ ОТКРЫТИЯ РЕСТОРАНОВ СЕМЕЙНОГО ТИПА
Статья посвящена актуальным вопросам развития ресторанного хозяйства Украины как одного из факторов развития малого предпринимательства. На основе изучения объемов реализованной продукции субъектами хозяйствования, осуществляющих деятельность по обеспечению блюдами и напитками, динамики количества субъектов хозяйствования этой сферы по структуре (деление на крупные, средние, малые и субъекты микро предпринимательства), исследование особенностей функционирования ресторанов, авторы пришли к выводу, что: открытие ресторанного бизнеса, связано со значительными рисками банкротства из-за непродуманности концепции заведения, его конкурентных преимуществ и целевой аудитории; рынок общепита является высококонкурентным; по причине сравнительно незначительных первоначальных капиталовложений в данной сфере открывается значительное количество субъектов малого и микро предпринимательства (так, их удельный вес в общем количестве субъектов хозяйствования в 2017 году составил 99,8%). На основе проведенного исследования авторы сформулировали основные особенности открытия ресторанов семейного типа и рассмотрели рекомендации на примере открытия подобного заведения в г. Смела.
Ключевые слова: ресторан, заведение общественного питания, собственное дело, открытие, ресторан семейного типа.

Ralko O.S., Fedchenko N.A. FEATURES OF OPENING FAMILY TYPE RESTAURANTS
The article is devoted to topical issues of the development of restaurant business in Ukraine as one of the factors for the development of small business. Based on the study of the volume of products sold by business entities engaged in providing food and drinks, the dynamics of the number of business entities in this sector by structure (divided into large, medium, small and micro-entrepreneurship subjects), a study of the functioning of restaurants, the authors concluded that: the opening of the restaurant business is associated with significant risks of bankruptcy due to the ill-conceived concept of the institution, its competitive advantages and the target groups; restaurant market is highly competitive; because of the relatively small initial investment in this area, a significant number of small and micro-business entities are opened (so, their share in the total number of business entities in this sphere was 99.8 % in 2017). On the basis of the study, the authors formulated the main features of the opening of family-type restaurants and reviewed recommendations on the example of opening such an entity in Smela city.
Keywords: restaurant, catering establishment, own business, opening, family type restaurant.

DOI: 10.32782/2524-0072/2018-19-91

Завантажити статтю (pdf)