ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ АГРАРНОГО СЕКТОРУ ЕКОНОМІКИ

Юхименко П.І.
доктор економічних наук, професор,
Білоцерківський національний аграрний університет
Бабицька О.О.
кандидат економічних наук, доцент,
Білоцерківський національний аграрний університет
Приходько Т.В.
асистент,
Білоцерківський національний аграрний університет

У статті досліджено сутність конкурентоспроможності підприємства аграрного сектору економіки, відмічено особливості діяльності їх в конкурентному середовищі та залежність від природно-біологічного фактора. Авторами систематизовано чинники впливу на конкурентоспроможність підприємства, доказано їх взаємозв’язок і важливість в умовах євроінтеграції. Показано вплив досконалості інституціонального середовища на ефективність цих чинників та зміну базових «правил ведення гри» в ринкових умовах.
Ключові слова: конкурентоспроможність підприємства, аграрний сектор, якість товару, ціна, новітні технології, управління, людський фактор, ресурс, інноваційна мобільність.

Юхименко П.И., Бабицкая О.А., Приходько Т.В. ФАКТОРЫ ФОРМИРОВАНИЯ КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТИ
ПРЕДПРИЯТИЙ АГРАРНОГО СЕКТОРА ЭКОНОМИКИ

В статье исследована сущность конкурентоспособности предприятия аграрного сектора экономики, отмечено особенности деятельности их в конкурентной среде и зависимость от природно-биологического фактора. Авторамы систематизированы факторы влияния на конкурентоспособность предприятия, доказано их взаимосвязь и важность в условиях евроинтеграции. Показано влияние совершенства институциональной среды на эффективность этих факторов и изменение базовых «правил ведения игры» в рыночных условиях.
Ключевые слова: конкурентоспособность предприятия, аграрный сектор, качество товара, цена, новейшие технологии, человеческий фактор, ресурс, инновационная мобильность.

Yukhymenko P.I., Babytska O.O., Prykhodko T.V. FACTORS FORMING COMPETITIVENESS OF ENTERPRISES OF
AGRICULTURAL SECTOR OF ECONOMY

This article explores the essence of enterprise competitiveness of the agricultural sector, marked features of activity in the competitive environment and dependence on natural biological factor. The author systematized the factors influencing the competitiveness of the enterprise, proved their interconnection and importance in the conditions of European integration. It is substantiated that competitiveness combines itself the sphere of competitive relations and the stability of the company to external factors, which combines properties such as security, stability, reliability, survivability and so on.
Keywords: competitiveness of the enterprise, agrarian sector, quality of goods, price, new technologies, human factor, resource, innovative mobility.

Завантажити статтю (pdf)