АНАЛІЗ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИХ УМОВ ФУНКЦІОНУВАННЯ ВИРОБНИКІВ МОЛОКА У ЛЬВІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Бінерт О.В.
кандидат економічних наук,
в.о. доцента кафедри менеджменту імені професора Є.В. Храпливого
Львівського національного аграрного університету

Зазначено, що ключовою проблемою у забезпеченні сталого розвитку аграрної сфери є пошук шляхів підвищення ефективності функціонування ринку молока та розвитку його організаційно-економічних засад. У статті представлено загальну характеристику молокопродуктового підкомплексу, проаналізовано основні проблеми функціонування молочного скотарства Львівської області. Досліджено динаміку виробництва молока, встановлено основні причини скорочення поголів’я в сільськогосподарських підприємствах та господарствах населення. Продемонстровано залежність між виробничими витратами з розрахунку на одиницю поголів’я молочного стада і продуктивністю корів у сільськогосподарських підприємствах Львівської області та виявлено, що існує добре виражений прямий зв’язок. З’ясовано, що зі збільшенням виробничих витрат на одну корову на 1 тис. грн надій молока з розрахунку на одиницю поголів’я зростає на 219 кг. Розглянуто динаміку середньорічних надоїв на одну корову за категоріями господарств та встановлено, що незважаючи на наявну позитивну тенденцію до зростання надоїв молока в динаміці, загалом цей показник достатньо низький. Також досліджено, що у молокопродуктовому підкомплексі є неналежні умови утримання тварин та погані раціони їх годівлі, що пов’язано з нестачею фінансових ресурсів та іншими чинниками.
Ключові слова: виробники молока, молокопродуктовий підкомплекс, молочна сировина, молочне скотарство, продуктивність, господарства населення.

Бинерт О.В. АНАЛИЗ ОРГАНИЗАЦИОННО-ЭКОНОМИЧЕСКИХ УСЛОВИЙ ФУНКЦИОНИРОВАНИЯ ПРОИЗВОДИТЕЛЕЙ МОЛОКА
ВО ЛЬВОВСКОЙ ОБЛАСТИ

Отмечено, что ключевой проблемой в обеспечении устойчивого развития аграрной сферы является поиск путей повышения эффективности функционирования рынка молока и развития его организационно-экономических основ. В статье представлена общая характеристика подкомплекса молокопродуктов, проанализированы основные проблемы функционирования молочного скотоводства Львовской области. Исследована динамика производства молока, установлены основные причины сокращения поголовья в сельскохозяйственных предприятиях и хозяйствах населения. Продемонстрировано зависимость между производственными затратами в расчете на единицу поголовья молочного стада и продуктивностью коров в сельскохозяйственных предприятиях Львовской области и обнаружено, что существует хорошо выраженная прямая связь. Установлено, что с увеличением производственных затрат на одну корову на 1 тыс. грн надой молока в расчете на единицу поголовья растет на 219 кг. Рассмотрена динамика среднегодовых надоев на одну корову по категориям хазяйств и установлено, что несмотря на имеющуюся положительную тенденцию к росту надоев молока в динамике, в целом этот показатель достаточно низкий. Также исследовано, что в подкомплексе молокопродуктов прослеживается ненадлежащие условия содержания животных и плохие рационы их кормления, что связано с нехваткой финансовых ресурсов и другими факторами.
Ключевые слова: производители молока, подкомплекс молокопродуктов, молочное сырье, молочное скотоводство, производительность, хозяйства населения.

Binert O.V. ANALYSIS OF BUSINESS CONDITIONS OF OPERATION MILK PRODUCERS IN LVIV REGION
It is noted that the main problem in ensuring the sustainable development in agriculture is the search for ways to increase the efficiency of the functioning of the milk market and the development of its organizational and economic principles. The article presents the general characteristics of the dairy product subcomplex, analyzes the main problems of dairy cattle breeding in the Lviv region. The dynamics of milk production was investigated, the main reasons for the reduction of livestock in agricultural enterprises and households were determined. The dependence between the production costs per unit of the dairy herd and the productivity of cows in the agricultural enterprises of the Lviv region, and shown it is revealed that there is a well-expressed direct relationship. It was found that with increasing production costs per one cow on 1 thousand UAH, milk yields per unit of livestock increase by 219 kg. The dynamics of average annual doses per cow according to the categories of farms is considered, and it is established that despite the positive tendency towards the growth of milk yield in dynamics, this indicator is rather low. It was also investigated that in the dairy product subcomplex there are inadequate conditions for keeping animals and bad diets of their feeding, due to lack of financial resources and other factors.
Keywords: milk producers, dairy product subcomplex, dairy raw material, dairy cattle breeding, productivity, households.

Завантажити статтю (pdf)