ФАКТОРИ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПІДПРИЄМСТВА

Стахів О.А.
кандидат економічних наук, доцент,
доцент кафедри економіки підприємства
Національного університету водного господарства та природокористування
Адамчук Т.Л.
викладач кафедри економіки підприємства
Національного університету водного господарства та природокористування

У статті розглянуто наявні підходи до сутності категорій «конкурентоспроможність», «конкурентоспроможність підприємства» та «конкурентоспроможність сільськогосподарського підприємства». Згруповано фактори, що формують конкурентоспроможність, на основі яких можна виділити порівняльні переваги сільськогосподарського підприємства та вибрати адекватні методи для оцінки рівня їх конкурентоспроможності. До них належать: потенціал сільськогосподарського виробництва, стійка стратегія, оптимальна структура та суперництво, попит на продукцію підприємства, споріднені та супутні види економічної діяльності, конкурентоспроможність продукції, політика держави.
Ключові слова: конкурентоспроможність, сільськогосподарське підприємство, фактори конкурентоспроможності підприємства, методи оцінки конкурентоспроможності підприємства.

Стахив О.А., Адамчук Т.Л. ФАКТОРЫ КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТИ СЕЛЬСКОХОЗЯЙСТВЕННОГО
ПРЕДПРИЯТИЯ

В статье рассмотрены существующие подходы к сущности категорий «конкурентоспособность», «конкурентоспособность предприятия» и «конкурентоспособность сельскохозяйственного предприятия». Сгруппированы факторы, формирующие конкурентоспособность, на основе которых можно выделить сравнительные преимущества сельскохозяйственного предприятия и выбрать адекватные методы для оценки уровня их конкурентоспособности. К ним относятся: потенциал сельскохозяйственного производства, устойчивая стратегия, оптимальная структура и соперничество, спрос на продукцию предприятия, родственные и сопутствующие виды экономической деятельности, конкурентоспособность продукции, политика государства.
Ключевые слова: конкурентоспособность, сельскохозяйственное предприятие, факторы конкурентоспособности предприятия, методы оценки конкурентоспособности предприятия.

Stakhiv О.А., Аdamchuk T.L. MAIN FACTORS OF AGRICULTURAL ENTERPRISE COMPETITIVENESS
In current article were reviewed existing approaches for such categories as competitiveness, enterprise competitiveness and competitiveness of agricultural enterprise. Main formed factors of competitiveness were merged for further comparing of agricultural enterprise benefits and choosing the best methods for its competitiveness measurement. In the list of factors includes agricultural enterprise potential, strong strategy, optimal structure and competition, product demand, complementary types of economic activity, product competitiveness, government policy.
Keywords: competitiveness, agricultural enterprise, factors of enterprise competitiveness, competitiveness measurement methods.

Завантажити статтю (pdf)