ОСОБЛИВОСТІ ЕКСПОРТУ ПРОДУКЦІЇ ВІТЧИЗНЯНОЇ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ ДО ЄС

Туніцька Ю.М.
кандидат економічних наук, старший викладач
Київського національного торговельно-економічного університету

У статті здійснено ґрунтовний аналіз товарної структури та динаміки експорту вітчизняної продукції харчової промисловості до ЄС за 2007–2016 рр. Встановлено переваги від дії режиму вільної торгівлі з ЄС для українських підприємств-експортерів. Визначено причини гальмування процесів завоювання європейського ринку. Досліджено особливості та результати застосування в ЄС заходів митно-тарифного та нетарифного регулювання щодо експорту української продукції харчової промисловості. Запропоновано альтернативні європейському напрями розвитку останньої.
Ключові слова: харчова промисловість, зона вільної торгівлі, експорт, мито, тарифна квота, інновації, якість, стандартизація.

Туницкая Ю.Н. ОСОБЕННОСТИ ЭКСПОРТА ПРОДУКЦИИ ОТЕЧЕСТВЕННОЙ ПИЩЕВОЙ ПРОМЫШЛЕННОСТИ В ЕС
В статье осуществлен подробный анализ товарной структуры и динамики экспорта отечественной продукции пищевой промышленности в ЕС в 2007–2016 гг. Установлены преимущества от действия режима свободной торговли с ЕС для украинских предприятий-экспортеров. Определены причины торможения процессов завоевания европейского рынка. Исследованы особенности и результаты применения в ЕС мер таможенно-тарифного и нетарифного регулирования в отношении экспорта украинской продукции пищевой промышленности. Предложены альтернативные европейскому направления развития последней.
Ключевые слова: пищевая промышленность, зона свободной торговли, экспорт, пошлина, тарифная квота, инновации, качество, стандартизация.

Tunitska J.M. FEATURES OF DOMESTIC FOOD INDUSTRY PRODUCTS EXPORT TO EU
A thorough analysis of the commodity structure and dynamics of the domestic food products export to the EU in 2007-2016 was made in the article. The advantages of the free trade regime with the EU for Ukrainian exporters have been established. The reasons of the processes inhibition of the European market conquest are determined. Features and the application results of customs-tariff and non-tariff regulation measures on the Ukrainian food products export in the EU are investigated. Alternative ways of development for domestic food industry are proposed.
Keywords: food industry, free trade zone, export, duty, tariff quota, innovation, quality, standardization.

Завантажити статтю (pdf)